Terug naar blogoverzicht

27 augustus 2024

Werkdrukmeter

De Code Verantwoordelijk Marktgedrag in de schoonmaak volgt op de voet wat er gebeurt in de schoonmaakbranche. Zeker als het gevolgen heeft voor de samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer en dus de schoonmakers. Een van de meest in het oog springende cao-afspraken als het gaat om samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, is de werkdrukmeter die verplicht gesteld is bij aanbestedingen met een waarde van €500.000 of meer per jaar. Schoonmaakbedrijven dienen in dat geval 9 maanden voor en 6 maanden na de contractwisseling de werkdrukmeter uit te voeren. Dit om goed te monitoren of de wisseling niet voor (onbedoelde) verhoogde werkdruk heeft geleid. En om tips te krijgen hoe het nog beter kan.

Echter horen we vanuit de branche geregeld geluiden dat de werkdrukmeter lastig te gebruiken is of veel tijd kost. In sommige gevallen wordt dan ook de keuze gemaakt om deze daarom niet te gebruiken. Dit betreur ik echter wel zeer. Dit instrument zou ons namelijk goed inzicht kunnen geven in hoe aanbestedingen effect hebben op de werkdruk van onze schoonmakers. Zij houden voor ons alles schoon en we zouden daarom goed naar ze moeten luisteren. De werkdrukmeter helpt daarbij. Hierbij daarom een oproep.

Meld je aan!

De Code is samen met de RAS momenteel bezig met een pilot om te kijken hoe de werkdrukmeter in de praktijk werkt en welke verbeteringen er mogelijk/nodig zijn. Of je nu positief, negatief of neutraal kijkt naar de werkdrukmeter. Meld je in combinatie met een opdrachtgever aan en ga met elkaar de werkdrukmeter testen. Samen halen we uit dit traject wat er beter kan en hoe we dit instrument goed inzetten. Zo help je de schoonmaker, jezelf en je opdrachtgevers om dit gesprek goed te voeren. En zo maken we met zijn allen de branche nog mooier!

Je kunt je melden bij Jan-Maarten (06-55804339 / jm.schellekens@ras.nl) van de RAS voor meer informatie over de pilot en om je aan te melden.

Bert van Boggelen
Voorzitter Code Schoonmaak